Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
10560
post-template-default,single,single-post,postid-10560,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

8 Maddeyle Dünyanın En Değerli Kemanı Stradivarius

Şu haberi görmüş müydünüz: “Milyon dolarlık keman 35 yıl sonra bulundu.” Olay, Stradivarius marka kemanın bir antikacıya getirilmesiyle başlıyor. Değeri sorulan kemandan şüphelenen antikacı polisi arıyor ve gelişmeler sonucunda enstrüman 35 yıl önceki sahibinin kızına teslim ediliyor. Talihli kadının nasıl bir sevinç yaşadığı görülmeye değer gerçekten. Peki, Stradivarus marka müzik aletlerini bu kadar değerli yapan nedir? Sorunun cevabını merak ediyorsanız listemizin 8 maddesini okumanızı öneriyoruz.

1#

Kemanın tarihçesine baktığımızda net bir başlangıç bilgisi göremiyoruz. Bazı kaynaklarda Türklere ait kemençe kiminde de Araplara ait rebap keman yapımına ilham veren enstrümanlar olarak zikrediliyor. 19. yüzyılda bazı değişiklikler yapılsa da 16. ve 17. yüzyılda yaşayan ve sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen keman yapım ustaları müzik aletine gerçek formunu kazandırmışlar. Tabii Antonio Stradivari de bu ustalar arasında.

2#

Antonio Stradivari 1644 yılında İtalya’da doğmuş, 12 yaşında keman atölyesinde çırak olarak işe başlamış, 18. yüzyıla gelindiğinde Avrupa’da bir marka haline gelmiş. Sadece keman değil viyola, viyolonsel, arp, çello gibi yaylı enstrümanlar da üretimleri arasında yer almış.

3#

Antonio Stradivari ölünce, Stradivarius üretimlerini çocukları devam ettirse de sonraki üretimlerin usta yapımcının üretimleriyle eş değer olmadığı kabul ediliyor. Bununla birlikte 19. yüzyılda üretilen Stradivarius enstrümanlarının “Kopyasıdır” etiketi taşıması zorunlu tutulmuştur.

4#

Stradivari’nin 1737 yılında hayatını kaybettiği ve 93 yıllık yaşamında 512 keman ile 1100 yaylı çalgı ürettiği biliniyor.

5#

Stradivari’nin bütün kemanları el işçiliğinin bir ürünü. Bu ürünün “üstün ve mükemmel” sözüyle ifade edilen nitelikleri bilim adamları tarafından defalarca incelenmiş ve hala incelenmeye devam ediliyor. Kemanın yapımında hangi ağaç kullanılmış, nasıl bir vernik sürülmüş en ufak ayrıntısına kadar masaya yatırılıyor. Buna karşılık Stradivarius’lar pek çok noktada sırrını korumaya devam ediyor.

6#

“Bir kemanın Stradivarius olup olmadığı nasıl anlaşılır?” derseniz bunu ortaya çıkarmak için biyokimyagerlerin de içinde olduğu uzmanların kapsamlı çalışmalar yaptığını söyleyebiliriz.

7#

Bir Stradivarius’un günümüzdeki maddi değerini anlatabilmek için şu örneği vermek uygun olacaktır: 2011 yılında açık artırma ile satışa sunulan 1721 tarihli bir Stradivarius keman yaklaşık 16 milyon dolara alıcı bulmuştu.

8#

İlginç bir bilgi daha: Sovyetler Birliği döneminde Avrupa’daki Stradivarius kemanları toplayan Rusya devleti ülkedeki keman virtüözlerine yaşadıkları sürece kullanmaları için ve hayatlarını kaybettiklerinde geri almak üzere armağan ediyor. Bugün 650 Stradivarius enstrüman çeşitli ülkelerdeki müzelerde ve özel koleksiyonlarda sergileniyor. Ülkemizde olduğu bilinen tek Stradivarius keman ise İzmir Buca’da bulunuyor.

 10,362 okunma

akin aksoy